Se Dogan Universe's andre selskaber!Reservedeleshop:
Dogan World

Smykkeshop:
Rehnes Shop

Sælger: HENT PDF HER

Special Lån Sælger: HENT PDF HER

Derfor er danskvand ikke så sundt som du tror

16x9
Foto:

Snupper du en danskvand med citrus, når tørsten skal slukkes, i den tro, at det er et sundt valg, så kan du godt tro om igen.

Snupper du en danskvand med citrus, når tørsten skal slukkes, i den tro, at det er et sundt valg, så kan du godt tro om igen.  Selvom danskvand er at foretrække fremfor eksempelvis cola, er det nemlig ikke helt ufarligt for dine tænder.

– Alt med kulsyre er potentielt skadeligt for tænderne, da pH-værdien i sådanne væsker er lavere – altså mere syreholdige – end mundens naturlige ph-værdi, som ligger på 6,5, siger ernæringsekspert Rikke Ambrosius til tv2.dk. og tilføjer, at noget selvfølgeligt er værre end andet.

– Mens cola har en pH-værdi på 2,4 og andet sodavand på omkring 3, så har danskvand med citrus en pH-værdi på 4,1- ren citronsaft ligger helt nede på 2,5 – og danskvand uden citrus på 4,8, oplyser Rikke Ambrosius.

Selvom danskvand således er et sundere valg end cola og andet sodavand, er det ifølge ernæringseksperten under alle omstændigheder en god idé at holde igen med det brusende vand og syreholdige drikke af enhver slags – hvis altså du vil være god ved dine bisser.

– I forhold til ernæring og overvægt er der ikke noget galt med danskvand, da det ikke indeholder nogen kalorier. Men i forhold til dine tænder, kan du altså ikke bare drikke uanede mængder, da den syre, danskvand indeholder, er potentielt skadeligt for emaljen, forklarer Rikke Ambrosius og understreger, at den måde, vi drikker på, heller ikke gør det bedre:

– Det er specielt værd at tænke på i forhold til den emballage, vi bruger i dag, hvor man drikker af en halvlitersflaske dagen igennem. Det betyder nemlig at tænderne er udsat for syreangreb over længere tid, da man tager en slurk og dermed bader tænderne i syre, for derefter 15 minutter efter, inden mundens pH-værdi er genoprettet, at tage endnu en slurk og tilføre munden syre igen, lyder det fra ernæringseksperten, som derfor opfordrer til at bruge sugerør, hvis man drikker syreholdige væsker, da syren derved kommer så lidt i kontakt med tænderne som muligt.

Drik vand med krydderurter

Selvom danskvand med og uden citrus trods alt er et sundere valg end eksempelvis cola eller andet sodavand, så er ganske almindelig vand altså uden tvivl det bedste for dig.

– Helt almindelig vand er det bedste, du kan drikke – eller mælk – da disse er pH-neutrale i forhold til munden, siger Rikke Ambrosius, som også har et godt råd til, hvordan du gør postevandet ligeså lækkert og indbydende som andre mindre sunde og læskende drikke:

– Ønsker du at gøre vandet med tiltrækkende og luksuriøst, kan du tilsætte lidt rosmarinkviste, mynte eller andre krydderurter og servere med isterninger og sugerør – og hold så lidt igen med citronskiverne, slutter Rikke Ambrosius.