Se Dogan Universe's andre selskaber!Reservedeleshop:
Dogan World

Smykkeshop:
Rehnes Shop

Sælger: HENT PDF HER

Special Lån Sælger: HENT PDF HER

Europæiske politikere: Forbyd Roundup i haver og parker

Foto: Casper Dalhoff
Et flertal i EU-Parlamentet opfordrer til, at det bliver forbudt at sælge glyphosat-holdige sprøjtemidler til private og at sprøjte på offentlige områder.
Det skal være helt forbudt at benytte glyphosat-holdige ukrudtsmidler som Roundup i private haver, offentlige parker, på legepladser og lignende.Det mener et flertal i EU-Parlamentet, som onsdag eftermiddag vedtog en såkaldt resolution om glyphosat. Dermed blev det politiske spil om fremtiden for verdens mest solgte sprøjtemiddel endnu mere speget.Parlamentet har ingen formel magt, men blander sig, fordi den politiske proces om glyphosat befinder sig i et tomrum. Det skyldes den videnskabelige strid mellem EU’s agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, og WHO’s afdeling for forskning i kræft, IARC.

Læs også: Miljøudvalg vil bremse brugen af glyphosat og have hemmelige rapporter frem i lyset

Kræftlægerne i WHO stemplede for et år siden glyphosat som sandsynligvis kræftfremkaldende. Et halvt år senere kom Efsa frem til den stik modsatte konklusion.

Læs også: Rasende WHO-direktør til EU-panel: Stop smædekampagnen mod vores Roundup-undersøgelser

Derfor havde kommissionen lagt op til at forlænge tilladelsen til at sprøjte med glyphosat i Europa i yderligere 15 år, en beslutning som Danmark bakkede op om. Men på det afgørende møde i marts havde flere lande fået kolde fødder, og kommissionen stod til at tabe afstemningen, som derfor blev udskudt.

Læs også: Uenighed i EU udskyder afstemning om glyphosat

Nu bliver der arbejdet på livet løs på et kompromis, og formelt har EU-Parlamentet intet at skulle have sagt. Men parlamentarikerne sender med dagens vedtagelse en kraftig opfordring til kommissionen og medlemslandene om ikke bare at trykke på godkendelsesknappen.

Med 374 for og 225 imod vedtog EU-politikerne at opfordre til at holde godkendelsen til syv år. Samtidig kræver de flere undersøgelser af glyphosat, foruden altså forbuddet mod at sprøjte i private haver og parker.

Forbyd green burndown med Roundup

Endelig vil de have indført et forbud mod den udbredte praksis i landbruget med at sprøjte glyphosat på markerne kort tid før høst for at sikre en ensartet modning og holde ukrudtet nede efterfølgende. Denne praksis, som på engelsk har fået det dramatiske navn ‘green burndown’, kalder flertallet ‘uacceptabel’, fremgår det af pressemeddelelsen om beslutningen.

Læs også: Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn

»Europa-Parlamentet lægger nu maksimalt pres på, at Kommissionen får undersøgt glyphosat til bunds. Det vil simpelthen være grotesk, hvis kommissionen vælger både at overhøre Europa-Parlamentets indvending, men også WHO’s vurdering, der lyder, at stoffet højst sandsynlig er kræftfremkaldende,« lyder det fra det danske medlem af parlamentets miljøudvalg, Christel Schaldemose (S).

Greenpeace: Glyphosat skal helt forbydes

Greenpeace var hurtigt ude med en pressemeddelelse, hvori miljøorganisationens chef for europæisk fødevarepolitik, Franziska Achterberg, bakker op om de restriktioner, som parlamentet opfordrer til.

»Men de er ikke tilstrækkelige til at beskytte mennesker og miljø. Glyphosat er en trussel mod sundheden og bør direkte forbydes,« siger hun i pressemeddelelsen.

Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO

Det bliver der dog næppe noget af. En af de afgørende årsager til, at EU-Kommissionen undlod at bringe sit forslag om godkendelse i 15 år til afstemning var, at Tyskland ikke ville stemme for. Det er overraskende, fordi de tyske miljømyndigheder har stået for den baggrundsundersøgelse af glyphosat, som Efsa bygger sin frikendelse på.

Nu tyder alt dog på, at Tyskland er på vej til at bakke op om den fornyede godkendelse. Süddeutsche Zeitung skriver baseret på anonyme kilder, at den tyske regering er klar til at give grønt lys til godkendelsen. Dermed vil den blive meget lettere at finde flertal blandt medlemslandene for.

Læs også: Glyphosat-rester i de 14 populæreste tyske øl

Herhjemme var miljøminister Esben Lunde Larsen i sidste uge i samråd om glyphosat. Selve samrådet foregik for lukkede døre, men nu er ministerens talepapir offentliggjort.

Regeringen ændrer holdning: Vil have kortere godkendelse

Heri gentager han, at Danmark vil stemme for godkendelsen. Men regeringen har ændret holdning til perioden og støtter ikke længere 15 år. Miljøstyrelsen har således meddelt kommissionen, at Danmark ønsker en kortere periode, foruden at de såkaldte hjælpestoffer, som får glyphosat til at trænge ind i planterne, bliver undersøgt. Det er, skriver ministeren, et udtryk for ‘et forsigtighedsprincip’.

Læs også: Forskere: Hjælpestofferne i Roundup er langt værre end glyphosat

Ifølge Esben Lunde Larsen er kommentarerne fra Danmark og de andre lande afgørende. Han anser det nemlig for mest sandsynligt, at kommissionen fremsætter et fornyet forslag om at godkende glyphosat med restriktioner, som der kan opnås et kvalificeret flertal for.

Talepapiret nævner ikke noget om forbud mod Roundup i private haver og offentlige parker.