Se Dogan Universe's andre selskaber!Reservedeleshop:
Dogan World

Smykkeshop:
Rehnes Shop

Sælger: HENT PDF HER

Special Lån Sælger: HENT PDF HER

Pesticider kan give diabetes

17. september 2015

Flere studier peger på, at pesticider øger risikoen for diabetes. Det kan måske være med til at forklare, hvorfor antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år.

Når du bliver udsat for pesticider, stiger risikoen for at udvikle diabetes med 61 procent – og det gælder alle former for diabetes.

Sprøjtegift

Sprøjtegift

Der er risiko for at finde pesticiderester i f.eks. frugt og grøntsager.

Det viser et studie, der netop er blevet fremlagt på den store diabeteskonference EASD (European Association for the Study of Diabetes), som i disse dage foregår i Stockholm. Forskere bag studiet kommer fra University of Ioannina i Grækenland og Imperial College London i England.

Hvad er pesticider?

Sprøjtemidler kaldes også for pesticider, sprøjtegift eller plantebeskyttelsesmidler.
Da brug af sprøjtemidler i produktion af frugt, grønt og korn er tilladt, er det også muligt at finde pesticidrester i disse fødevarer.
Særligt i frugt og grøntsager er der risiko for at finde pesticidrester. Men selv om der kan være rester af pesticider, er det stadig sundt og nødvendigt at spise frugt og grønt hver dag.
Kilde: Fødevarestyrelsen

Studiet bygger på resultater fra 21 forskellige studier og involverer flere end 66.000 personer.

Forskerne understreger i en pressemeddelelse fra EASD, at resultaterne er observationer og ikke kan bevise en årsagssammenhæng mellem pesticider og diabetes.

Arv og miljø giver diabetes

I 12 ud af de 21 studier er der kun kigget på sammenhængen mellem eksponering for pesticider og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Og her var risikoen øget med 64 procent.

– Det er et vigtigt studie, som kan være med til at forklare den stigende forekomst af diabetes – både type 1, type 2 og de andre former for diabetes. Type 2-diabetes er relateret til arv, livsstil og miljø. Men der er en tendens til, at man lægger skylden for type 2-diabetes på patienterne og deres livsstil. Dette studie viser, at der også er andre årsager, som patienterne ikke er herrer over, siger Diabetesforeningens lægelige chefrådgiver, professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.

Torsten _156 Px

Torsten Lauritzen.

Diabetes er den hurtigst voksende kroniske sygdom i Danmark. Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. Over 320.000 personer har fået diagnosen i dag. Og man regner med, at mere end 600.000 har diagnosen i år 2025.

Forskerne bag pesticid-studiet skal nu til at kigge på, om pesticider også øger risikoen for andre sygdomme, såsom neurologiske lidelser og forskellige former for kræft.

Af Sara Hartmann Sivertsen, shs@diabetes.dk